Infrarødt termometer
Et infrarødt termometer er et smart og handy stykke værktøj med mange forskellige anvendelsesmuligheder.
Herunder kan du læse om, hvad du kan bruge et infrarødt termometer til, hvordan det fungerer og hvad du skal kigge efter, når du skal købe et infrarødt termometer. Du får også en række gode råd til, hvordan du sikrer de mest præcise målinger, når du bruger et infrarødt termometer.
Sådan fungerer et infrarødt termometer
Et infrarødt termometer fungerer ved, at en linse i termometeret fokuserer den infrarøde energi og sender den videre til en detektor, som herefter konverterer energien til et elektrisk signal. På det infrarøde termometers display vises det elektriske signal som en temperaturenhed.
Med et infrarødt termometer kan man derfor lave temperaturmålinger på afstand og helt uden kontakt til den genstand, der skal måles temperatur på.
Her kan du bruge et infrarødt termometer
Et infrarødt termometer kan bruges til mange forskellige formål. Du kan bl.a. bruge det infrarøde termometer til:
- Afsløring af varmeudslip fra dit hjem - både udendørs og indendørs
- Måling af temperaturer på svært tilgængelige steder
- Tjek gulvvarmen og se, om den varmer, som den skal
- Måling af temperaturer under madlavning
Herunder kan du blive klogere på nogle af anvendelsesmulighederne.
Tjek husets varmeudslip med et infrarødt termometer
Er dit hus ordentligt isoleret? Eller siver varmen ud til gråspurvene? Med et infrarødt termometer kan du finde de steder, hvor dit hus mangler isolering og hvor alt for meget varme derfor slipper ud. På den måde kan du både spare på varmeudgifterne og samtidig skåne miljøet.
Bor du i et hus med store indendørs temperaturforskelle, er en høj varmeregning dog ikke din eneste hovedpine. I huse med store temperaturforskelle er der nemlig større risiko for, at der dannes kondens på de kolde vægge - og den slags er guf for en skimmelsvamp.
Der er med andre ord mange gode grunde til at få identificeret de steder, hvor varmen fiser ud af dit hus.
Find varmeudslip udenfor med et infrarødt termometer
Med et infrarødt termometer kan du nemt og hurtigt finde varmeudslip på ydervæggen af dit hus. Når du skal måle temperaturen på husets ydervæg er det vigtigt, at du laver temperaturmålinger på flere udvalgte steder på ydervæggen. Nogle steder vil du sandsynligvis opleve, at muren er varmere end andre steder og det kan skyldes et ufrivilligt varmeudslip. Derudover bør du foretage dine målinger på dage, hvor det er overskyet. På solskinsdage vil solen varme muren op flere steder og det kan give et misvisende resultat.
Et stort varmeudslip på husets ydervægge kan skyldes flere forskellige ting. Èn årsag kan være, at isoleringen i hulmuren er faldet sammen. En anden årsag kan være, at der er en kuldebro i væggen, fx i form af en betonbjælke.
Mange vil desuden opleve, at varmen siver ud omkring vinduerne. I de tilfælde kan varmeudslippet være et tegn på, at vinduesrammerne trænger til nye tætningslister, at fugen ikke er isoleret godt nok eller at vinduet ganske enkelt er dårligt konstrueret.
Find varmeudslip indendørs med et infrarødt termometer
Et kraftigt kuldenedfald, et koldt hjørne eller træk omkring vinduer og hoved- og terrassedøre kan være tegn på varmeudslip indenfor i dit hus.
Metoden til at måle temperaturforskelle er den samme som udendørs – lav målinger på flere udvalgte steder på væggen. Ud fra dine målinger kan du få en indikation af, om dit hus er tilstrækkeligt isoleret.
Tjek din gulvvarme med infrarødt termometer
Det infrarøde termometer kan bruges til at se nøjagtig, hvor slangerne til gulvvarmen ligger på badeværelset eller i stuen. Du kan også se om gulvvarmen virker som den skal, ved at måle temperaturen på gulvets overflade flere forskellige steder på gulvet.
Brug det infrarøde termometer til madlavning
Ja, den er god nok, du kan faktisk bruge det infrarøde termometer i dit køkken.
Har du ikke et sukkertermometer - eller er du bare træt af at vaske det op, hver gang du har haft det nede i en skål med smeltet chokolade, en pandefuld varm sukkermasse eller lignende? Så burde du anskaffe dig et infrarødt termometer.
På et splitsekund kan du se overfladetemperaturen på chokoladen, cremen, sukkermassen eller glacen – helt uden brug af et almindeligt sukkertermometer. Nemmere bliver det ikke.
Tjekliste til køb af infrarødt termometer
Valget af infrarødt termometer afhænger i høj grad af, hvad du skal bruge det til (og hvor stor en pengepung du har).
Der er dog et par ting, du uanset hvad skal holde øje med, når du køber infrarødt termometer:
- Måleområdet: Viser hvor lav og hvor høj en temperatur termometeret kan måle.
- Optikkens spredningsvinkel: Spredningsvinklen siger noget om, hvor stort et punkt der måles på ved en given afstand.
- Nøjagtigheden: Intet infrarødt termometer måler 100 % korrekt, og der vil derfor altid være en unøjagtighed i temperaturmålingerne. De fleste infrarøde termometre på markedet har en nøjagtighed på +/- 1 til 3 °C.
Infrarødt termometer pris
Priserne på infrarøde termometre svinger fra et par hundrede kroner til flere tusind. De fleste kan fint nøjes med en af de billigere modeller, men overvej altid, hvad du skal bruge termometeret til, inden du lægger et i indkøbskurven.
Hvis du har planer om at bruge dit infrarøde termometer til erhvervsformål eller lignende, bør du gå efter de mest præcise termometre på markedet. Skal du derimod bruge et infrarødt termometer til småopgaver i hjemmet, kan du fint nøjes med en af de billigere og lidt mindre avancerede modeller.
Tips til temperaturmåling med et infrarødt termometer
Det er ingen sag at bruge et infrarødt termometer – når man vel at mærke ved, hvordan man skal gøre for at få så nøjagtig en temperaturmåling som muligt.
Derfor har vi samlet en håndfuld gode tips til temperaturmåling med et infrarødt termometer:
- Husk på, at du kun kan måle overfladetemperaturer med et infrarødt termometer.
- Afstem måleafstanden med det infrarøde termometers fokus (det vil sige forholdet mellem måleafstand og måleområde)
- Justér det infrarøde termometer efter den omgivende temperatur.
- Mål direkte på emnerne. Hvis emnerne fx er pakket i en papkasse, skal kassen åbnes og måling foretages ned i kassen – ellers måler du papkassens overfladetemperatur og ikke selve emnets.
- Mål altid på det samme sted, hvis du skal aflæse temperaturen på et bestemt emne flere gange og over en længere periode.
- Skal du måle temperaturer på ydervæggen af dit hus, skal du altid lave målingerne på gråvejrsdage.
Læs mere:
Tag temperaturen på din boligLæs mere:
Derfor SKAL du bruge dampspærretapeLæs mere:
Tæt dampspærre - 3 svære steder!