Tørbeton er betegnelsen for en betonblanding, der udelukkende skal tilsættes vand inden brug.
Tørbeton består af cement, plastificerende additiver og sand. Sandet har som regel en kornstørrelse på mellem 0 og 8 mm, hvorfor der ofte står Tørbeton 0-8 mm på de sække, du finder i byggemarkederne.
Hvad kan man bruge tørbeton til?
Tørbeton kan for eksempel bruges til støbning af klaplag og fundamenter. Men tørbeton kan også bruges, hvis du for eksempel skal støbe pæle fast i jorden til en hævet træterrasse eller lignende. Tørbeton er også velegnet til diverse reparationer af beton.
Hvad er fordelene ved tørbeton?
En af fordelene ved tørbeton er, at du kun skal tilsætte vand. Du slipper dermed for selv at blande betonen af cement, sand, sten og vand.
En anden fordel er, at du ofte slipper for en masse svineri og rengøring. Skal du støbe stolper, kan du nemlig starte med at hælde lidt vand i hullet, hælde tørbeton ned om stolpen og derefter hælde det sidste vand på, hvorefter betonen tørrer stille og roligt. Du slipper med andre ord helt for blandearbejdet ved denne type opgave.
Hvad er prisen på tørbeton?
Den største ulempe ved tørbeton er prisen. En pose med 25 kg stolpebeton kan fås for ca. 50 kroner. Det lyder umiddelbart ikke så dyrt, men hvis du skal støbe et stort fundament eller et stort betondæk, er det væsentligt billigere at blande betonen selv. Tørbeton egner sig derfor bedst til mindre opgaver.
Hvad er blandingsforholdet, når man skal blande tørbeton?
Du skal cirka tilsætte vand svarende til en tiendedel af vægten på tørbetonen. Har du en sæk tørbeton på 25 kg, skal du derfor tilsætte ca. 2,5 liter vand. Hælder du mere vand i, så betonen bliver tyndere, risikerer du at svække betonens evne til at hæfte på underlaget samt svække dens styrke. Sidstnævnte kan i værste fald medføre revnedannelse.
For at kunne holde helt styr på blandingsforholdet, kan det derfor anbefales at blande hele poser tørbeton ad gangen.
LÆS MERE: Sådan arbejder du med beton
Læs mere: Sådan arbejder du med tørbeton!Læs mere: Sådan bruger du stolpebetonLæs mere: Sådan beskytter du betonoverfladen