Stolpebeton er navnet på en betonblanding, som blandt andet er velegnet til at støbe stolper fast i jorden. Hvis du fx skal bygge en carport eller et brændely, er det en nem måde at fundere på, fordi du slipper for at købe cement og sand, som du selv skal blande. Stolpebeton købes typisk i 15 eller 25 kg poser.
Stolpebeton er ikke en egentlig faglig betegnelse. Der er snarere tale om et salgstrick: her får du en betonblanding til et specifikt formål, som producenten ved, at mange kan bruge. Selvom blandingen er uhyggelig tæt på fx “støbemix” og andre produkter.
Hvad indeholder stolpebeton?
Stolpebeton er en blanding af cement, sand og småsten. Hvis du selv skal blande betonen, er blandingsforholdet 1:2:3, altså 1 del cement, 2 dele sand og 3 dele småsten (under 8 mm i diameter).
Skal du bruge store mængder beton, kan du sandsynligvis gøre det billigere ved at blande selv, afhængigt af, hvor meget du skal betale for fragt. Men den færdigblandede beton er naturligvis langt nemmere at bruge.
Hvordan bruger man stolpebeton?
Når du støber en stolpe fast i jorden, skal du som hovedregel grave ned i 90 cm dybde. Det er den dybde, der i Danmark anses som frostfri. Frosten bliver med andre ord aldrig så stærk, at jordlagene vil fryse til i 90 cm dybde. Hvis fugten i jorden under en stolpe fryser til og tøer op igen, kan det flytte stolpen, og så ender dit plankeværk med at ligne noget, du har lavet en mørk aften efter en tur i byen.
Du skal typisk bruge én pose a 15 kg stolpebeton pr. hul. Den tørre beton blandes med vand, men hold lidt igen, for for meget vand svækker betonen. Følg anvisningerne på emballagen.
Blander du selv, så regn med cirka 3 liter vand pr. 25 kg tørbeton. Betonen skal kun lige kunne hænge sammen. De professionelle kalder det “jordfugtig”.
Hvad kan stolpebeton ellers bruges til?
Uanset om du skal støbe træstolper eller andet fast, er stolpebeton en god løsning. Brug det til at støbe postkassen, gyngestativet, flagstangen eller tørrestativet fast med.
Men stolpebeton kan også fint bruges til kantsikring af fliser eller til støbning af grovere emner som parasolfødder, havefliser mv.
Læs mere om, hvordan du arbejder med beton her: Sådan arbejder du med beton
Læs mere: Sådan arbejder du med tørbeton!Læs mere: Sådan bruger du stolpebetonLæs mere: Sådan beskytter du betonoverfladen