Spar penge med en glasskærer
Med en glasskærer kan du sparer rigtigt mage penge ved selv at skære dit glas, så det passer til dine mål.
Det kræver bare en glasskærer og lidt øvelse, så er du i gang.
Glasskæreren er på det nærmeste genial. Det V-formede skærehjul på glasskæreren ridser med en høj hvæsen i et stykke glas, så det er let at brække det, hvor du ønsker det.
Præcist snit med en glasskærer
Før glasskæreren blev opfundet i 1869, brugte man et opvarmet søm, som man skar med efter at have gjort glasset vådt. Det gav et langt mere upræcist snit end det, vi er vant til i dag takket være glasskæreren.
Hvis du sørger for at holde din glasskærer smurt (lad eventuelt glasskæreren stå i et glas med petroleum) og ikke bruger glasskæreren til at ridse i andet end glas, så vil din glasskærer kunne tjene dig i årevis. Også selv om du ikke ofrer penge på en af de dyre modeller af glasskærer.
Øv dig med din glasskærer
Det kan virke grænseoverskridende, hvis du aldrig før har skåret glas med en glasskærer, så start med at øve dig på et mindre stykke. Eventuelt nogle rester fra glarmesteren. Så vil du hurtigt opdage, at med en glasskærer, er det faktisk ikke er så svært at beherske et af de hårdeste materialer, der findes i vores huse.
Det koster en glasskærer
En glasskærer kan fås fra omkring 20-30 kroner og kan holde i mange år.
Glasskæreren kommer i flere forskellige udgaver, her kan du se de mest almindelige:
Sådan fungerer en glasskærer
Glasskærer fungerer uanset hvilken model du vælger efter samme princip. En glasskærer er oftest udstyret med enten hjul af hærdet stål eller en spids af industridiamant eller hårdtmetal , der ridser i glasset overflade og dermed laver et såkaldt knækspor. Ridsen gør glasset svagt, og nu du brækker i glasset, vil det springe i ridsen og ikke andre steder. Af samme grund, er det vigtigt, at når du bruger din glasskærer, at du sørger for, at ridsen er ensartet og ubrudt, samt at ridsen går helt ud til kanterne af glasset, ellers risikerer du, at glasset vil springe det forkerte sted.
Springer glasset det forkerte sted, kan det potentielt være farligt, så det er derfor en god idé, tildels at købe en glaskærer i en ordentlig kvalitet og gøre sig umage, når man skal skære glasset.
Når du anvender en glasskærer, er det en rigtig god idé at dyppe skæret på din glasskærer i terpentin eller petroleum. Det får skærehjulet på glaskæreren til at køre optimalt, og petroleummet mindsker friktionsvarmen, der kan opstå, når du skærer glas. Det giver det bedste udgangspunkt for at få et rent og lige spor, når du anvender din glasskærer.
Brug din glasskærer til glasmosaik
Skal du tilpasse glasmosaiksten, er det let at gøre med en glasskærer. Du bruger glasskæreren på samme måde, som når du skærer i almindeligt glas.
Forskellen på almindeligt glas og glasmosaiksten er, at glasmosaiksten ikke knækker lige så let som almindeligt glas. Det er derfor nødvendigt at anvende en tang til at knække stenene.
Sørg for at bruge handsker, da kanterne på stenene kan være meget skarpe.
Tips til glastyper
Skal du i gang med et større projekt som for eksempel et orangeri, er der masser af penge og sparer med en glasskærer. De almindelige firkantede ruder er de nemmeste at gå til med glasskæreren. Er du ikke helt øvet med din glasskærer, kan det være en god idé at få glarmesteren til at tage sig af glas med skæve mål og vinkler.
Sikkerhedsglas eller armeret glas er ikke noget, du kan klare med en glasskærer. Disse er forstærket med seje tråde, og derfor skal der altså bruges specialværktøj, hvis der skal skæres i disse.
Læs mere: En glasskærer er genialLæs mere: Vælg den rigtige hammerLæs mere: 3 teknikker: Få styr på dine stemmejern