Sådan virker det
En almindelig lim, fx en trælim, hærder, når der tilføres fugt fra træet eller luften. Det gælder ikke for en tokomponent lim eller forankringsmasse. De to komponenter, som altid er adskilt, når du køber produktet, kan slet ikke lime hver for sig. Hvis du adskiller dem, kan de ligge i fri luft uden nogensinde at blive til andet end noget blødt snask.
Men i det øjeblik, de to komponenter blandes, så begynder hærdningsprocessen (og det går som regel stærkt). I 20 graders varme har du cirka 7 minutter, inden massen bliver for hård til, at du kan sætte en gevindstang fast i den.
Massen kan bruges i alle temperaturer fra minus 10 til plus 40 grader. Du kan bruge den til at lime noget fast i tørre huller, men selv i huller, der står under vand, virker den uden problemer.
Forankringsmassen her kan modstå en brand i minimum to timer, hvis du har limet et gevindjern fast i beton. Armeringsjern, der er klæbet fast, kan holde i flammerne i minimum fire timer.
Her kan du bruge forankringsmasse
Du kan fx bruge forankringsmasse til at sætte bundremmen fast til fundamentet, når du bygger en tilbygning. Lim gevindstænger ned i betonen, og lav huller til dem i remmen.
Du kan også fastgøre postkassen eller carporten til jorden ved at støbe et betonfundament, bore huller og klæbe gevindstænger i med klæbemassen.
Forankringsmasse kan også bruges til at sætte havelågen fast til murværket. Har du porøse mursten, er dette langt bedre end ekspansionsbolte, der kan sprænge murstenene.
Forankringsmassen kræver forberedelse
Det er simpelt, men det kræver alligevel omhyggelighed at bruge den tokomponente klæber. Rengøring af hullet er afgørende for resultatet.
Læs mere: Ny lim er stærkere end stenLæs mere: Hvilken lim skal jeg bruge til plankebordet? Læs mere: 10 limtips til finurlige faconer