Hvad er fibergips?
Fibergips består i al sin enkelthed af gips og papirfibre. Der er typisk tale om cirka 80 procent gips og 20 procent fibre. Fibergips ligner almindelige gipsplader og findes i forskellige størrelser. De findes blandt andet i størrelsen 12,5 x 90 x 250 cm, som passer til et hav af opgaver I hjemmet.
Du kan bruge fibergips i stuen, i soveværelset, på børneværelset, i gangen og mange andre steder.
Fibergipsplader vs. almindelige gipsplader
Fordelen ved en almindelig gipsplade er, at den er stærk og nem at arbejde med. Efter kort tid, kan de fleste arbejde med gips. Gips skæres med en hobbykniv, hvorefter det overskydende stykke knækkes af ved håndkraft. Almindelige gipsplader monteres ofte i to lag for at opnå maksimal styrke. En gipsplade på 90 x 240 cm koster ca. 50 kroner.
Fordelen ved fibergipsplader er, at du kan nøjes med et lag, hvor du med almindelige gipsplader typisk bruger to lag. Fibergips er altså stærkere end almindelig gips, og så har det også den fordel, at det er mere lydisolerende. Ulempen ved fibergipsplader er, at hvis du køber dem uden spartelkant, så skal du lime dem sammen. Det er ikke svært, men det er lidt mere omstændigt end bare at skrue dem fast. Fibergipsplader fra f.eks. Fermacell fås for ca. 65 kroner for en standardplade på 90 x 240 cm.
Kan man bruge fibergips i vådrum?
Både ja og nej. Det er oplagt at bruge fibergips til at beklæde skillevæggene på dit badeværelse med. Du skal dog huske at bruge en vådrumsmembran og eksempelvis fliser uden på fibergipsen. I selve vådzonen (i brusenichen) anbefaler vi dog, at du bruger decideret vådrumsgips.
Hvilke skruer bruger man til fibergips?
Monterer du fibergips på et træskelet, kan du enten bruge gipsskruer eller klammer. Bruger du klammer i et vådrum bør de altid være rustfri. De er lidt dyrere, men til gengæld ruster de ikke.
Monterer du fibergips på et stålskelet, kan du kun bruge gipsskruer. Skruerne skal skrues så langt i, at de sidder et par millimeter dybere end overfladen på fibergipsen. De må dog ikke skrues så langt i, at de bryder gipsens overflade.
Hvordan skæres fibergips?
Fibergips skæres bedst med en dyksav med føringsskinne. Det støver en hel del, så det er en god ide at købe eller leje en værkstedsstøvsuger til formålet. Du skal bruge en eternitklinge til formålet. Når du har monteret klingen, indstiller du dybden, så klingen lige akkurat skærer igennem fibergipsen.
Det er en god ide at lægge en plade under den plade, som du skal skære til. Den giver et stabilt underlag, og så tager den også en del af det støv, der ellers ville havne på gulvet.
Hvordan samler man fibergips?
Fibergipsplader findes både med- og uden spartelkant. Vælger du dem uden spartelkant, skal de limes sammen med en særlig lim til formålet. De skal limes langs alle samlinger, hvorefter den overskydende lim skrabes af. Skruehuller skal spartles, hvorefter resten af væggen kan fuldspartles. .
Vælger du derimod fibergipsplader med spartelkant, skal du spartle samlingerne, som du kender det fra almindelige gipsplader, inden du kan fuldspartle hele væggen.
LÆS OGSÅ: Sådan fuldspartler du
Læs mere: Sådan arbejder du med fibergipspladerLæs mere: Hvor brede skal gipspladerne være?Læs mere: Er gipspladerne for tynde?