Gips er et naturligt mineral, også kaldet calciumsulfat. Gips findes i det meste verden, blandt andet i den danske undergrund. Den gips, der anvendes i byggeindustrien og dermed i gipsplader, er såkaldt brændt gips, som er blevet til ved at den er blevet opvarmet til 120-180 grader.
Hvad er en gipsplade?
Der findes flere slags gipsplader, men de fleste forbinder nok en gipsplade med den grå standardplade, som både bliver brugt på vægge, i lofter og på skillevægge.
De fleste gipsplader til gør det selv-brug måler 13 x 900 x 2400 mm og består af en hård kerne af gips beklædt med papir på begge sider. Gipsplader er desuden udstyret med en såkaldt spartelkant, hvilket vil sige, at pladerne er en anelse tyndere på langsiderne.
LÆS OGSÅ: Bliv ekspert i gipsplader på 5 minutter
Hvordan arbejder man med gips?
Det er forholdsvis enkelt at arbejde med gips. Har du en blyant, en hobbykniv, en skruemaskine og en kasse gipsskruer, er du allerede godt på vej. Når du skal tilpasse en gipsplade, mærker du op med en blyant på forsiden (den lysegrå side), hvorefter du skærer den til med en hobbykniv.
For at få et lige snit, kan du med fordel skære langs et retholdt, et vaterpas eller et lige bræt. Når du har skåret, kan du knække den overskydende del af gipspladen af, hvorefter du kan skære den fri med en hobbykniv.
De vigtige gipsskruer
Uanset om du skal montere gips på en skillevæg af træreglar eller stålreglar, er det afgørende, at du benytter gipsskruer beregnet til formålet. Gipsskruer har den fordel, at de er lavet til ikke at beskadige papiret på gipspladen, når de monteres.
Gipsskruer skal gerne side 1-2 mm under fronten af gipspladen. Skruer du dem for langt ind, risikerer du nemlig at beskadige det før omtalte papir. Derfor er en skruebit til gipsskruer genial. Den særlige bit har nemlig en krave, som gør at du ikke kan skrue skruen for langt i, men kun akkurat et par mm ind i gipspladen, så der bliver plads til at du kan spartle.
Gipsplader er store at bakse rundt med alene – særligt hvis du skal lave et gipsloft. Derfor er et såkaldt gipshejs guld værd. Når du har monteret dine gipsplader, skal de spartles og eventuelt filtes eller tapetseres. Husk at lægge et stykke sparteltape ind i overgangene mellem gipspladerne, når du spartler.
LÆS OGSÅ: Sådan spartler du gipsplader
Hvad kan man mere bruge gips til?
Ud over den traditionelle brug af gips som gipsplader til vægge, lofter og skillevægge, kan gips også bruges til andet. Fx til stuk eller som hobbygips til støbning af figurer, lysestager eller vaser. Køber du en såkaldt vådrumsgips, kan du også bruge den ude på badeværelse, eftersom den er godkendt til brug i vådrum.
Læs mere: Sådan vælger du den rigtige gipsskrue!Læs mere: Hvad er gips?Læs mere: Det skal du vide inden du køber lægter!