Hvis der sjuskes under byggeriet eller renoveringen af et vådrum, kan konsekvenserne være noget nær katastrofale – og samtidig fuldkommen skjult for det blotte øje.
Desværre sjuskes der rigtig tit, og mange af bygningsreglementets regler bliver skyllet ud i toilettet. Ikke engang i et spritnyt hus kan du være sikker, for der er SÅ mange steder, hvor det kan gå galt i et badeværelse.
Herunder kan du læse om de 8 mest almindelige vådrumsfejl.
1. Ødelagt dampspærre i loftet
Din dampspærre skal naturligvis altid være tæt. Men særligt i loftet lige over bruseren er fugtpåvirkningen enorm. Og lige her sidder der ofte en spot eller en anden form for lampe. Så risikoen for, at dampspærren er utæt, er stor. Resultatet er drivvåd isolering og risiko for råd i loftskonstruktionen.
Når du renoverer: Læg en tæt dampspærre. Og sætter du spots i loftet, så brug tætningskraver omkring dem, og vær meget omhyggelig.
LÆS OGSÅ: Dampspærre for dummies
2. Utæt vådrumssikring
Afhængigt af hvornår badeværelset er bygget, kan der være lagt en vandtæt membran på vægge og gulv. Men det er langtfra sikkert.
Ifølge reglerne skal materialerne i gulv og vægge kunne forhindre vand i at sive igennem. Det kan være klaret med en vådrumsmembran, som er en tynd ”gummihud”, der er smurt på gulve og vægge.
Hvis det er tilfældet, bør der ikke efterfølgende være boret huller i væggene, fx til hylder og lignende, så vandet alligevel kan trænge igennem
Når du renoverer: Sørg for at få lagt en vandtæt membran.
3. Revnet fuge mellem fliserne
Det er egentlig ikke et rigtigt problem … og så alligevel. En flisefuge, der er revnet i brusenichen, vil udløse en K3 i en tilstandsrapport, altså en kritisk skade, der kan sprede sig til andre bygningsdele.
Det er lidt paradoksalt, fordi en mørtelfuge ikke er vandtæt. Vandtætheden skal sikres på anden vis, fx med en vådrumsmembran bag fliserne.
En mørtelfuge vil typisk revne, hvis den er udført i hjørnet mellem væg og gulv, fordi de to bygningsdele bevæger sig en lillebitte smule, og så knækker den faste fuge.
Når du renoverer: Læg en fleksibel fuge mellem bygningsdele, der kan bevæge sig i forhold til hinanden. Det sker typisk, når de ikke er bygget af samme materiale.
4. Forkert forhøjet afløb
Hvis du renoverer et badeværelse og fx lægger nye fliser oven på de gamle, er det fristende at forhøje gulvafløbet med en forhøjningsramme, som du kan købe i byggemarkedet eller på nettet. Men den type forhøjningsramme er ikke godkendt.
En forhøjningsramme skal være en del af det pågældende afløbssystem, ellers vurderes det, at risikoen for utætheder er for høj. Og et utæt afløb kan få helt uoverskuelige konsekvenser, hvis vandet lige så stille siver ud under gulvet år efter år
Når du renoverer: Du skal have en autoriseret kloakmester til at etablere det nye afløb.
5. Forkert fald på gulvet
Vand løber nedad. Derfor skal badeværelsesgulvet have hældning mod afløbet eller afløbene.
Faldet skal generelt være 1 %. Under fast inventar som fx badekar bør faldet være 2 %.
På den del af gulvet, der ikke normalt udsættes for vand, kan man i et større badeværelse nøjes med 0,5 % – men der må aldrig være fordybninger eller bagfald.
Det er i bruseområdet, problemet er størst, og her kan det være svært at se, om hældningen er i orden, så længe gulvet er tørt.
Når du renoverer: Lav korrekt fald på gulvet.
6. Manglende opkant ved dør
Et badeværelsesgulv skal fungere som et bassin. Hvis der opstår en oversvømmelse af gulvet, skal vandet blive i rummet. Derfor skal højdeforskellen mellem gulvet foran døren og gulvafløbet være minimum 30 mm.
Hvis afløbet bliver stoppet til, vil vandet på gulvet altså kunne stige 3 cm over afløbet, uden at vandet løber ud via døråbningen.
Hvis gulvet lige foran døren har en hældning under 1 %, skal der være en vandtæt skinne i døråbningen, så vand ikke kan løbe ud.
Når du renoverer: Sørg for, at gulvets fald passer med en 30 mm’s højdeforskel mellem gulvet foran døren og gulvafløbet. Og sørg for, at gulvet lige foran døren har et fald på over 1 %. Ellers må du montere en vandtæt skinne.
7. Forkerte materialer
Det er langtfra alle materialer, der kan tåle den høje fugtighed i et badeværelse. Derfor snakker vi om vådrumsgodkendte materialer, altså de materialer, der er testet til at blive brugt i badeværelser.
Ét eksempel er vådrumsgipsplader, der er imprægneret for at kunne modstå fugtpåvirkningen. Hvis der er brugt andre materialer, fx almindelige gipsplader eller træplader bag fliserne, kan der være skjult fugt i væggene.
Når du renoverer: Tjek, at alle materialer er godkendt til vådrum. Du kan se en opdateret liste over materialer godkendt til vådrum på etadanmark.dk. Klik på “Materialer (MK)”.
8. Manglende afløb
Der skal naturligvis være et afløb i brusenichen. Men hvis det er badeværelsets eneste afløbsrist, skal vand fra en oversvømmet håndvask eller et tilstoppet og oversvømmet toilet kunne løbe hen til dette afløb.
Det betyder, at døren ind til brusenichen ikke må være forsynet med en gummilæbe forneden, for så kan vandet jo ikke løbe den vej.
Det samme gælder, hvis der er en opkant foran brusenichen. I så fald skal der være et gulvafløb et andet sted i rummet.
Når du renoverer: Sørg for, at alt vand kan ledes til et afløb.
Læs mere: Mikrocement i brusenichen Læs mere: Nyt badeværelse fra A til ZLæs mere: 8 skjulte fejl i badeværelset