1. Mål i skæve vinkler
Oftest arbejder du i en skæv verden. Eksempelvis er en vindueslysning typisk smallere helt inde ved vinduet end ude ved væggen, og derfor er dette tip vigtigt: Placér en tømmervinkel vinkelret på vindueskarmens yderste punkt. Nu kan du nemt se, hvor skæv lysningen er, inden du streger op og saver en vinduesplade på mål.
2. Krydsmål afslører skævheder
Vil du måle op til et helt vinkelret projekt – uanset om der er tale om en lille plade til en krydderihylde, eller du afsætter et 60 kvm stort udhus – er krydsmålet din sikkerhed for, at hjørnerne er i vinkel. Først sikrer du, at de modstående sider er lige lange, og dernæst måler du diagonalerne, altså fra hjørne til hjørne. Er de to mål lige lange, er hjørnerne præcis 90 grader.
3. Indvendige mål på millimeteren
Slip for at vende og dreje tommestokken og alligevel misse en millimeter eller to. Sørg for at kende længden på dåsen på dit målebånd – så kan du nemlig bruge det til de helt præcise indvendige mål.
I dette eksempel har vi målt dåsen og ved, at den er 8 cm lang. Det lægger vi så til målet på 37 cm, som båndet viser. Det præcise indvendige mål er så 8 cm + 37 cm = 45 cm.
4. Tyngdekraften er altid til at stole på
Et af de ældste måleinstrumenter er en lodsnor. Værktøjet består af et spidst lod hængt op i en snor, og når du skal måle dig frem til lampens placering lige midt over spisebordet, er tyngdekraften din bedste ven.
Du behøver selvfølgelig ikke investere penge i et lod, for du kan også bruge en møtrik eller en anden lille genstand med lidt tyngde.
5. Streg op med det gamle emne
Du kan meget ofte undgå en besværlig opmåling og en kunstfærdig optegning ved at bruge det gamle emne som skabelon. Eksempelvis er det meget lettere at bruge det gamle panel, hvor udskæringen til radiatorrøret passede perfekt, som skabelon end at skulle måle ud millimeter for millimeter.
6. Et knivrids er mere præcist
Brug en kniv til at ridse op med, når du har fundet målet. Et hobbyknivblad er smallere end selv den spidseste blyant, og et knivrids er også lettere at se (og mærke).
7. Mærk op for enden af tommestokken
Det er altid svært at sætte blyantsprikken helt præcist, når man måler op med en tommestok. Selve prikken fylder i sig selv en millimeter eller mere, hvis blyanten ikke er spids, og hvor skal man skære, så slutresultatet ikke gaber?
Tricket er i stedet at vende tommestokken om, så du måler længde ved emnets kant og streger bag ved tommestokkens 0-mål. Det er nemmere at styre, og når du senere saver stregen væk, er du sikker på et millimeterpræcist resultat.
8. Sikkert mål mellem hullerne
Det er umuligt at måle den præcise afstand mellem centrum af to lige store huller, fx på et beslag – men det behøver du heller ikke for at finde center til center-målet. Du skal blot måle afstanden mellem hullernes kanter (bund til bund, side til side eller top til top) i stedet. Resultatet er nemlig det præcis samme som center til center-målet.
Læs mere: 8 geniale tips til præcis opmåling Læs mere: Sådan dækker du skruerne med træpropper Læs mere: SÅDAN! Få succes med dyvelsamlinger