Hvordan bruges stålbjælker?
Stålbjælkerne bruges som lodrette stolper og som vandret understøtning af et loft. Den vandrette bjælke (drager) er udsat for størst belastning og skal derfor være en H-bjælke. Typen (HEA, HEB eller HEM) afhænger af, hvor stor belastning der er oppefra, og hvor langt spændet er.
Normalt vil bjælken skulle hvile på en bærende væg, men er det ikke muligt, eller er spændet for stort, vil man understøtte med en eller flere I-bjælker som stolper. De fylder mindre end H-bjælker, men fordi belastningen ligger på enden af stolpen, vil den kunne bære rigtig meget alligevel.
Lodrette stolper påsvejses vandrette plader i top og bund, så de kan fastgøres til den vandrette bjælke og det underliggende fundament. Det klarer smeden.
Stålbjælke: Dimensioner m.m
Længder
Stålbjælker ligger som regel i standardlængder på 6, 12,1 og 15,1 meter. Nogle leveres dog i længder på op til 24 meter.
På grund af vægten og besværet med at “save” i bjælkerne bestiller man dem næsten altid på mål. Det forstår man nemt, når man ved, at en HEM 220-bjælke vejer 121 kg pr. løbende meter.
Materiale
Stålbjælker, som bruges indendørs i tørre omgivelser, eller som er indstøbt i beton, ruster ikke, så længe betonen er hel.
Til åbne konstruktioner, hvor stålet udsættes for vind og vejr (eller hav), bruges bjælker i galvaniseret eller rustfrit stål. Under helt ekstreme forhold anvendes rustfrie, syrefaste stålbjælker.
Vigtigt!
Selvom det i nogle tilfælde er muligt for en gør det selv-håndværker at bakse med en hundetung stålbjælke, så skal man ALDRIG lægge en bærende bjælke op uden at have fået lavet en ingeniørberegning.
Særligt ved stål
Stål er jern, der tilsættes andre grundstoffer, oftest kulstof, for at forbedre jernets egenskaber, så det bliver sejere, stærkere eller mere modstandsdygtigt over for vind og vejr. Rustfrit stål indeholder både kulstof og krom, så det ikke oxiderer (ruster).
Læs mere: Derfor er skumplader genialeLæs mere: Mal træværket i sensommerenLæs mere: Find den rigtige flisefuge