HVORDAN ARBEJDER DU MED RULLEGRÆS?
Forarbejdet er det samme, uanset om du vil lægge rullegræs eller så en plæne: Jorden skal graves igennem, sten og rodukrudt skal fjernes, jorden skal jævnes – fx ved at trække en palle hen over jorden – og jorden rives.
Græsset rulles ud, og banerne af græs lægges helt tæt. Samlingerne mellem enderne på to ruller lægges uden overlap og i forbandt (som mursten i en væg).
Græsrullerne må ikke strækkes – de vil blot trække sig sammen igen, og så opstår der huller i din plæne. Når hele plænen er dækket, tromles plænen, og den vandes.
VIGTIGT OM RULLEGRÆS!
Rødderne på rullegræs må aldrig tørre ud. Dæk rullerne med plast, hvis du ikke skal bruge dem med det samme. Og husk at vande de første to-tre uger, hvis plænen etableres i en tør og/eller solrig periode.
SÆRLIGT VED RULLEGRÆS
Med rullegræs har du færre muligheder for at vælge den frøblanding, du ønsker. Rullegræs indeholder tre typer: almindelig rajgræs (40 %), rødsvingel (20- 40 %) og engrapgræs (20-40 %). Sammensætningen svarer til de mest solgte blandinger af græsfrø.
RULLEGRÆS LEVERES PÅ PALLER
Rullegræs leveres på paller. De er skåret på marken af samme type maskine, så de har alle samme længde og bredde. En rulle er:
- 40 cm bred
- 2,5 meter lang
- 1,5-2,5 cm høj
- Vejer 20-25 kilo
En rulle indeholder altså græs til en kvadratmeter. På hver palle er der græs til 50-60 kvadratmeter. Skal du lægge rullegræs op til (og i niveau med) fliser, skal jorden ligge mindst 2-3 cm lavere end flisernes overkant.
SJOV METODE: FIGURER MED RULLEGRÆS
Vil du bygge figurer med rullegræs, er det nemmest at arbejde med flade forme. Her kan du bruge fugtig havejord, som klappes sammen i den form, du ønsker.
På højere figurer bruger du først havejord, så mørk og fugtig tørvestrøelse. Læg 10 liter tørvestrøelse i 3-4 liter vand. Massen lægges i et cirka 10 cm tykt lag på din grundform og klappes godt sammen. Så lægger du rullegræs på og trykker den fast. Indtil rødderne får fat, holdes græsset på plads med pinde.
Læs mere: Sådan lægger du rullegræsLæs mere: Hvornår skal jeg fjerne mos?Læs mere: Hvornår skal du slå græsset sidste gang?