Hvordan bruges glaslister?
De mest almindelige blandt tusindvis af speciallister er nok glaslisterne. De fås i forskellige størrelser og materialer, men der er alligevel nogle fælles ting.
For det første skal de øverste hjørner samles i en 90-graders smig (skrå samling), og hvis man ikke har en listesaks, kan man bruge en fintandet sav og en skærekasse til arbejdet.
For det andet skal der være en afstand på 7 mm under de lodrette lister ned til bundglaslisten. De lodrette lister skal skæres af i en vinkel på 15 grader.
For det tredje starter man med at montere bundglaslisten, inden man tilpasser og monterer de lodrette lister. Så er man helt sikker på, at de passer og ikke sidder i spænd i bunden.
Dimensioner
Lister findes i så mange former og størrelser, at du er bedst tjent med at slå op på www.kbhlistefabrik.dk, der har verdens største udvalg. Herunder ser du nogle af de lister, som er omtalt her:
-
Hulkelliste:
10 x 10 mm til 60 x 60 mm -
Hjørneliste:
10 x 21 mm til 42 x 42 mm -
Glasliste:
8 x 10 mm til 13 x 35 mm -
Skureliste:
9 x 15 mm til 20 x 68 mm -
Skyggeliste:
8 x 21 mm til 21 x 30 mm -
Vægliste:
6 x 27 mm til 33 x 68 mm -
Håndløber:
33 x 44 mm til 55 x 62 mm
VIGTIGT OM LISTER!
Listernes spinkle dimensioner gør, at man skal være forsigtig ved montering. Stifter bankes i spidsen, før de slås i, og sættes et stykke fra enden. Ellers kan endetræet flække. Skal der skrues, skal man bore for.
SÆRLIGT VED GLASLISTER
Hvor det før i tiden har været træ, man har foretrukket til at fastholde rudeglas, ser man nu stadig oftere, at der bruges plast, aluminium eller en kombination af træ og alu. Det skyldes, at disse materialer er lettere at vedligeholde, og at listerne ikke kan blive angrebet af råd.
Læs mere: Verdens nemmeste tapetLæs mere: 30 eksperttips om gips Læs mere: 7 typer fundamentblokke